Borbly Sndor naplja

A mltban - miknt napjainkban is,- tbb erdlyi szrmazs unitrius ifj tanult a mai Magyarorszg terletn. Kzlk tbben itt is tltttek be valamilyen llst s itt bizonytottk gy szkely, mint az unitrius ember letrevalsgt. Ezek kz tartozott a vci Orszgos Siketnma Intzet volt igazgatja Borbly Sndor, akirl hossz idn keresztl alig - alig tudtunk valamit.

Az elmlt vben Lta Sndor lelksztrsammal flkerestk Vcon a Siketnma Intzetet, ahol megtekinthettk az Intzet mzeumt, benne Borbly Sndor knyvekben rztt emlkezett, munkit, valamint azt a Napljt, amelyet 1886-ban kezdett vezetni s amelyben 1893-ig jegyezte fl azokat az esemnyeket, amelyeknek - valamilyen szempontbl - nagyobb jelentsget tulajdontott.

A "Napl " bepillantst enged Borbly Sndor ismeretlen gyermekkorai - ltala emlkezetes - esemnybe, a tanulssal s a tantssal eltlttt nhny vbe, orszgjrsba, melyekrl eddig nem volt tudomsunk, de amelyeknek hinyban nem teljes Borblyrl val ismeretnk.

Az albbiakban - kivonatosan - ismertetend "Napl"-t az " Elsz" vezeti be.

Amint Borbly fljegyezte a "Napl " rst Aranyosrkoson, 20 ves korban, 1886 augusztus 18-n kezdte meg.

Mondanivaljt azzal vezette be, hogy flismerte a naplrs jelentsgt s erklcss letstlusra nevel hatst s, ha nem is jegyez fl mindent rszletesen, azzal, amit fl jegyez, az "Apjhoz hasonl let-vitelt kvnja bizonytani.

Amint rta, gyermekvei  tlnyom tbbsgt szlfalujban, Aranyosrkoson tlttte, letnek ebbl a korszakbl egy rvzveszedelmet rktett meg.

Amint rta, kt s flves korban, pnksd eltt, Csegezben olyan felhszakads volt, hogy kinttt a Rkos patak, egy csom krt okozva a hzakban s az udvarokban.

Borbly, amint rta,- Jzsef nev btyjval, nagyanyjnl Borbly Sndorn, szletett Plfi gnesnl lakott, aki az nnepek eltti nagytakartst vgezve - hogy a kt gyermek ne legyen lb alatt - egy nagymret ruhafogas lemossra lekldte ket a patakra. A nagymama ltva a kzelg vszes fellegeket, hazavitte unokit, akik aztn a hz padlsn vszeltk t a patak kiradsa okozta rvizet.

Borbly elemi iskolai tanulmnyait - olvashatjuk Napljban - 9 ves korig otthon, keresztapja, Csegezi Elek kezei alatt vgezte, majd a tordai unitrius iskola harmadik osztlyos tanuljaknt folytatta.   Az tdik gimnzium elvgzse utn a zilahi Tantkpzben folytatta tanulmnyait, ahova rokona, Borbly Sndor - ottani tanr - rvn kerlt be. Az itt eltlttt vek alatt tanulta meg, hogy miknt kell az idt gy beosztani, hogy minden hasznosnak s szpnek helyet adhasson, de itt tanulta meg azt is, hogy miknt lehet kijnni a kevsbl s itt tanult meg gondolkodni.

1884 tavaszn elhallozott desapja. A szomor esetrl Borbly csak a temets utn rteslt. Ugyanis desapja halla s a temets kztti kt nap nem volt elgsges hazautazsra.

Amint a Naplbl kiderlt, Borbly nem volt knnyen bartkoz termszet. Ugyanis azt jegyezte fl, hogy tanul vei alatt senkit nem nevezhetett bartjnak. Jllehet - rta - voltak, akik vonzdtak hozz, de bartsgot nem kttt senkivel.

Borbly legszebb veinek az 1884/85 iskolai vet nevezte. Ugyanis szeptember 15-n az nkpzkr megalakulsakor azzal llhatott el, hogy egy ifjsgi havi folyiratot szndkozik indtani. Ezt az nkpzkr elfogadta s Borbly az v vgn az "nkpz " cmet visel lap kilenc szma megjelensrl szmolhatott be.

A kvetkez iskolai vtl Borbly Korbuly Ignc gysz kt fia, Zoltn s Elemr hzitantjnak szegdtt el. Tantvnyai, amint Borbly fljegyezte "nem igen voltak j tanulk s e mellett rossz magaviselet gyermekek is voltak." De a szlk, ltva Borblyban az "gybuzgsgot s a lelkiismeretessget" lthat jelekben is kifejeztk megelgedsket. Ezt bizonytotta az, hogy karcsonykor kt dszkts  knyvvel ajndkoztk meg; "A kltk lugasa" s "Buda halla " cmvel, melyeket e szavak ksretben adtak t: " Gyermekeink legjobb angyalnak."   Borbly 1886. jniusban, kitn eredmnnyel vgezte el a Tantkpzt. Ez v szeptembertl mr Pesten, a Polgri Tanrkpz Intzet nvendkeknt tanult, ahov - amint rta - "flkztartssal" nyert flvtelt. Szeptembertl Stckl Alajos kt gyermeknek, Armandnak s Gyznek volt hzitantja, akikkel naponta egy rt foglalkozott, havi 8,-  Forint honorriumrt.

Ez v szeptember 28-n rszt vett Pesten, a Luthernus Gimnzium egyik nagy termben tartott unitrius istentiszteleten, amelyen Derzsi Kroly "egyhzunk egyik kimagasl alakja prdiklt. Tle tudta meg, hogy a pesti Unitrius Egyhz 5 vvel ezeltt 200 llekbl llt,  mra viszont llekszma 600-ra gyarapodott.

Nevezetes lmnyknt jegyezte fl Borbly, hogy november 5-n lthatta a Kirlyn felsgt.

Ez v vgn nkritikt gyakorolva, azt "jegyezte fl hogy nem tud az emberekhez kellkppen alkalmazkodni. De azzal nyugtatta magt, hogy " hitvny s gyenge jellem az, aki kpes mindenkinek behdolni azrt, hogy abbl magnak hasznot szerezzen."

1887 februr vgn megsznt hzitanti elfoglaltsga s nem tudja, hogy mibl fogja fedezni kiadsait. Igaz rta - Gyrgy testvre kld otthonrl annyit, hogy a "kztartst" tudja fedezni s bzik abban, hogy lesz valamilyen jvedelem forrsa.

Borbly mrcius 15-t, mint a " tavasz szent napjt" emltette. Azon elmlkedett, hogy az egyetemi ifjsg vajon megszoksbl, vagy a mrciusi eszmk hatsra zarndokol-e el a magyar kltk kirlynak rcszobrhoz? Szomoran jegyezte meg, hogy azon vi nnepsgen csak  nhnyan voltak jelen. Azokat is csak a kvncsisg csalta oda. Az egyetemi ifjsgot nem rdekli mrcius 15-e, mint ahogy nem rdekli a Tantkpz ifjsgt sem. Ez utbbirt Borbly az igazgatt marasztalja el, ki annak az llamnak a kenyert eszi, amely nem tri a mrciusi napok nneplst. Azonban azt is megjegyezte, hogy az intzetnek  van kt tanra, nvszerint Kirly Pl s Kiss ron, a magyar nyelv s

a pedaggia rdemes tanra, akik arra trekedtek, hogy az ifjsgba tplntljk a mrciusi szellemet.

Borbly 1887 jnius 6-n tette le vizsgit. 7-n mr tban volt  hazafel, 11-n pedig Kolozsvrra rkezett. Itt rvid ideig Gyrgy testvrnl idztt, majd a dohnygyr megtekintse utn hazament Aranyosrkosra.

Jnius 15-n levelet kapott rgi tantvnyai szleitl, akik az irnt rdekldtek, hogy mikor kell bevonulnia katonai szolglatra Fehrvrra ? - s meghvtk hzuk vendgnek.

Szeptember 9-n Korbuly Ignccal s kt testvrvel, Gyrggyel s Samuval kirndultak a Szkelykre, visszajvet pedig tba ejtettk Csegezt. 

Szeptember 29-n Borbly mr ismt Pesten tartzkodott. Ezen a napon nylt meg az orszggyls els 5 ves ciklusa, lelepleztk Dek Ferenc szobrt s megtartottk a Nemzeti Sznhz 50 ves jubileumt.

 November 1-n - halottak napjn - az Intzet ifjsga lertta kegyelett a budai temetben nyugv Virg Benedek, Dbrentei Gbor s Mayer Miksa miniszteri titkr srjnl.

Borbly - amint rta - 1887.dec.3o-n - szombaton - tantott elszr a Polgri Iskolban. Ennek alapjn tltk meg, hogy alkalmas-e a tantsra? Borblyt a trtnelem tantsra jelltk ki, kzelebbrl Hunyadi Jnos bemutatsra. A feladatot ltalnos megelgedsre vgezte el. A brlat kihirdetsre december l0-n kerlt sor. E szerint " a fegyelmezsben tanstott  tapintatlansgrt nem kereshet mlt krptlst nyelvezete s hanghordozsa kifogstalansgban."

December 27-n Borblyt megtettk szobafelgyelnek.

      1888.jliusi feljegyzst Borbly azzal kezdte, hogy mr rgen kszlt gyalog bejrni az orszgot. Mr zilahi dikkorban tervezte Erdly beutazst, de az hol trs, - hol pnz hinyban elmaradt. Ez vben, a tanv befejezsivel azonban vsrolt egy gyaloglsra alkalmas cipt. Szerzett egy botot s egy szalmakalapot s jnius 12-n, kora reggel - zsebben 5,- Ft s 63 krajcrral tnak indult a budai temetn keresztl a Dunapart fel. Hogy hol jrt s mit ltott? azt Napljban nem rktette meg. Jlius l-re rt haza Aranyosrkosra, s kt ht mlva mr tban volt Abrudbnya s Verespatak fel a havasokra.

titrsa egy Pczai Mihly nev IV.ves tantkpezdei ismerse volt, aki, hozz hasonlan Erdlyt akarta megismerni. tjukat a Szkelyk fel vettk, majd a Muntele-maren keresztl rkeztek Verespatakra. Abrudbnyrl a bnya s a vros megtekintse utn megmsztk a Detont, majd Valkn nztk meg az ottani francia kzen lev, angol gyrtmny zzgpekkel dolgoz bnyt. Innen Zalatna fel vettk tjukat, honnan a 35 km.-re lev Gyulafehrvrra mentek. Itt a Korbuly csaldnl Borbly augusztus vgig vendgeskedett, de titrsa mr augusztus 6-n Dva fel irnytotta lpteit.

Borbly, otthon, az desapjtl remaradt kis fldecskjt zlogba adta Lajos btyjnak s felutazott Pestre.

A vizsgkra val kszls miatt Borbly naplja rst 1899 jliusban folytatta. Amint rta, kt oklevelet szerzett, de kzlk csak a tornbl szerzettel volt megelgedve. A msik oklevl / nem rta meg, hogy melyik ?/ nem elgtette ki s azt tanrainak ellenszenvvel magyarzta. Ugyanis Borbly a hivatali tekintlyre hivatkoz tanrokkal hadilbon llott. Ezekbl szerinte - hinyzott az egynisg. Amint Borbly rta, ezek ellen 3 vig kzdtt. Ha eredmnyt nem is rt el, de, kifejldtt egynisge. Amikor Jakab Elek ezrt bszknek s nhitnek nevezte s figyelmeztette, hogy e miatt az letben mg sok kellemetlensg vr r, - kifejtette - hogy neki csak azokkal lehet kellemetlensge, akik kpessgk hinyban " tekintlyesedni akarnak fltte."

A "Napl"-rst Borbly november vgn folytatta. Ekkor arrl tudstott, hogy Gyulafehrvrrl Kolozsvrra utazott, ahol a pspkhz folyamodott a tordai iskola seniori llsa elnyersrt. Az llst megkapta s ezzel s egyb kiegsztsekkel havi 45-50 Forintos jvedelemre tett szert. Tordn tagja lett a Kaszinnak, a Korcsolyz Egyletnek, a Testgyakorl Trsulatnak s rszt vett a trsas sszejveteleken. A rvid tavaszi s nyri idszakban tornt is tantott. A tornavizsgk alkalmval - a szlkn keresztl - a j tornsz fiataloknak jutalmat biztostott.

1890. augusztusban Borblyt felszltottk, a vci Siketnma Intzetben gyakorl tanri lls betltsre - kt vi idszakra 300,-Ft. fizetssel s teljes elltssal. Borbly szeptember 8-n az llst elfoglalta. - Naplja szerint az els benyomsa az volt, hogy a siketnma gyermekek abnormlisak, de meglepte, hogy a jelbeszddel tudnak egymssal rtekezni.

Borbly arrl is beszmolt Napljban, hogy oktber 26-n jelen volt a budapesti unitrius templom flszentelsn.

November l0-n azt jegyezte fl, hogy testvre Gyrgy megnslt. Felesgl vette Elekes Birit.

November hnapban Borbly mr a III. osztlyban segdkezett. Itt tanulta meg, hogy hogyan kell s hogyan nem kell tantani. Erre a III. osztly tantja Bognyi Gyula rvn jtt r, aki sajt bevallsa szerint plyt tvesztett ember volt. Sem tehetsge, sem kedve nem volt a tantshoz. Borbly elhatrozta, hogy csak akkor vltoztat a tantson, ha mr nllan tant. Ugyanis nem akarta, hogy tanrtrsai ellensgei legyenek.    

Borbly jnius 13-n jelesen szakvizsgzott llektanbl s a siketnma oktats trtnetbl.                               .

Jnius 22-n az osztlytanr betegsge miatt, neki kellett a 7-ik osztlyt vizsgztatnia.                                 

Augusztus 19-n reggel vonattal - Tordra rkezett. Egy pr napi ittlt utn Aranyosrkosra ment, testvrei ltogatsra. Augusztus 31-n indult vissza Vcra, ahol ezen tanvtl nllan vezette a III/ b. osztlyt. " Sic" lnv alatt rt az Intzet " Kalauz " nev szaklapjba, a mszavakrl. Ebben hibztatott nhny kifejezst s helyettk mst ajnlott.

Az 1891/92-ik - iskolai v - rta Borbly kellemetlen egyet nem rts kzben folyt le. Irt egy elmarasztal brlatot az azon vi majlisrl, de meggondolta magt s nem adta le kzls vgett.

Az v vge fel - rta Borbly - az intzetben vratlanul ltogatst tett Szalay miniszteri tancsos, Szab fogalmaz s egy pnztrvizsgl. Vgigltogattk az osztlyokat, de a tanrok kzl csak hrommal voltak megelgedve; kztk Borbllyal is.

A lelkiismeretes munkval szerzett j hrnv utn Borbly nyri orszgjr tra indult; a Dunn le Orsovig. Mivel errl az trl kln kvnt be szmolni, Napljban csak annyit jegyzett fl, hogy kt jjel utazott a Dunn s Orsovn is csak 6-7 ra hosszat idztt. Innen Gyulafehrvrra ment 13 napi katonai szolglat letltsre.

jlius 17-n Borbly Dvn hallotta, hogy a vci Siketnma Intzet j igazgatja a munkaszeret s a munkt meg is kvn Pivr Ignc lett. Borbly rvendett az igazgat vltozsnak s annak, hogy vele is mindenki elgedett.

A Napl itt vget rt !

De kvette egy msik pr soros kzirat, mely arrl szolt, hogy Borbly tl van lete 40-ik vn. A tantsra nem csak kenyrkeresetbl vllalkozott, hanem hivatsbl is. Br szlei a fld megmvelsbl ltek, de nemesek voltak, akik nemeslevelket a XVI. szzadban kaptk. A mlt ismerett s megbecslst apjtl kapta, ki 8 vig tanult a kollgiumban, de az rettsgi vizsga utn visszatrt a fldet mvelni. Testvrei kzl mg kett iskolzott, 3 pedig a fldbl l.

A Napl azzal rt vget, hogy a tbbi rsze elveszett !

Borbly Sndor nem csak a vci Siketnma Intzetnek volt kivl tanra, majd igazgatja. Az Unitrius Egyhz is nagyjai kz sorolta s polja emlkt.                                           

Napljt azrt trtuk a nyilvnossg el, hogy a benne megrktett lete szolgljon pldt azoknak, akik a mai nehz idkben is felelsg-teljes hagyomnyokra pl jvendt kivannak kialaktani.

Kelemen Mikls