Borbly Sndor imja Apja hallra

 

Felsges Isten ! Mennyei desatynk !

Hlaad szvvel jrulok szentsges szned el az elvett jkrt.
Mert j vagy Te, a legfbb jknak forrsa. Naponknt megjul a Te
szereteted mirajtunk s mi halandk a szmtalan jttemnyt csak gyarl, elrppen szavakban tudjuk meghllni. Hanem azrt szvesen vessed Te, aki nem a klsznnek, hanem a szveknek s vesknek vagy vizsglja.               

Nagyok Uram a Te cselekedeteid ! A Te szemldkd ronthat, teremthet szz vilgot  a nagy idk folyamait kimri. Ha falvakat s vr-sokat seper el haragod, holnap legyenek szavadra jak emelkednek, Amphionknt.

 

Vltozatosak Uram a Te cselekedeteid]

Te mondod, hogy meghaljunk s az ember szavadra srba szll; de msfell des rmket is nyjtasz neknk, ha mondod,hogy az elhalt nemzedk helyett j sarjadjk, njn: a szenvedk s a sirnkozk jajjait nem ritkn az jdonszltt srsval vltod fel.

Midn gy intzed a millik sorst, a gonoszok br zgoldnak ellened s fktelen dhkben tn trnod is lerontank; de n meghajlok

rejtlyes munkd eltt, mert tudom,hogy a szeretet lelke munkl benned. Hiszen csak kevssel teremtettl albbvalnak az angyaloknl, ez nyilvn vgtelen szereteted kifolysa az emberek irnt.

Buzgn leomlom szned eltt Dics! Kitrom eltted szvem titkos rejtekt leplezetlenl mutatvn be Neked annak tartalmt. s krlek egyttal ersts meg a jban s adj llhatatos ert annak tjn, hogy dicssgedre megkzdhessek a gonosszal; s krlek Uram ! adj nekem vilgos rtelmet s j tlkpessget, hogy megklnbztessem a jt a rossztl, a szpet a rttl, a nemest a nemtelentl s azt tehessem, amit szent trvnyed parancsol.

rdd ki szvembl a rossz gerjedelmeket s ltesd helyettk az ernyek nemes plntit, hogy egytt a jkkal s igazakkal szolglhassak teneked.

Krlek tovbb: Tekintsd meg egy szerencstlen szolgl lnyodat, aki elvesztettei felett kesereg. Krlek, ne ltogasd t gyakorta nehz csapsokkal, vagy, ha azok a Te blcs beltsod szerint intzzk, ms utn tedd knnyv neki az letet; a vigasznak s a btortsnak sugarait kld neki s ne engedd a ktsgbeess rvnybe bukni. Kld a Te vigasztal angyalodat s mondd neki; szerettei lnek a menyben Tenlad boldogan.

Tudom szent Atym, hogy akirt esedezem, napjai megszmllvn, ppen azrt gyermeki szvvel s llekkel esedezem eltted mindenhat Atym; adj neki lland egszsget megszmllt napjaiban s bocssd el hozz a boldogsgnak brcsak egy sugart, hadd mondhassa el magrl: voltam mr boldog, elmehetek Hozzd n j Istenem !

A meghaltnak pedig adj lelki nyugodalmat itt e fldn s a mennyekben a Te szerelmes Szent Fiad, a Jzus Krisztus ltal krlek, hallgass meg esedezsemben !

Kzztette:

Kelemen Mikls